A bicikli külső gumi belső rétegei

A kerékpárok kerekének szaladó felülete az egyik legsérülékenyebb, hiszen az találkozik a legtöbb külső behatással a biciklizés során. A bicikli külső gumi 28 mégsem annyira érzékeny, mint amennyire gondolná az ember. A gumit olyan technikával és rétegezéssel gyártják le, ami képes a megfelelő körülmények között akár több évre is kiszolgálni a vásárlót. A rétegezésnek és a bordázottságnak köszönhetően stabil úttartást biztosít. Természetesen, azt a gumit kell mindig használni, amelyik éppen a kerékpárhoz megfelelő.

Első dolog, hogy a méret stimmeljen, ezt követi a kihasználtsághoz kapcsolódó bordázottság és rétegezettség. Egy országúti biciklihez ugyanis másfajta technikát használnak, mint egy Mountain Bike típusú bringához. Mindegyik fajtánál kapható defekttűrő bicikli külső gumi 28-as méretben akár. A külső, látható réteg az egyik legvastagabb, ezt követik a vékonyabb, változó szálirányú gumirétegek. Ezek közé kerülhet be egy olyan is, amelyik fémszálakból készült, így nem engedi az érzékeny belsőhöz a befúródott tárgyakat.

Ezt nevezik defektálló bicikli külső gumi 28-asnak. Ahhoz, hogy ezt a funkcióját kellőképpen ki tudja használni a bringázó, a bicikli külső gumi alatt a belső ideális nyomáson kell legyen. Vagyis, ha túl puha a kerék, akkor a gumi túl nagy felülettel találkozik a talajon, és a deformitások miatt nem képes olyan védelmet nyújtani, mint amit a gyártó garantál. A guminyomás tehát sarkalatos pontja annak, hogy a bicikli külső gumi sérülésmentesen és megbízhatóan tudjon működni. Továbbá, ha túlfújják a belsőt, azzal sem tesznek jót a kerekeknek.

Egyrészt azért, mert nagyobb az esélye annak, hogy eldurranjon a belső. A felhasználói élmény pedig nem lesz pozitív, hiszen a bicikli használat közben pattogósnak érződik, ezért az irányítása sem könnyű. Ha gyakran fújják túl a belsőt, akkor egy idő után a gumi nem fogja ezt tűrni, és még a garanciális idő alatt tönkremehet. Ez pedig nincs jó hatással a bicikli külső gumi szempontjából sem. Ugyanis egy defekt bekövetkeztekor a külső is nem várt terhelést kap és rongálódik.