A moziszoba építés megéri a fáradozást

Mindenki egy olyan helyiségről álmodik az otthonában, ahová nyugodtan elvonulhat a világ zaja elől, kényelmesen hátradőlhet, és zavartalanul élhet a saját hobbijának. A moziszoba építés ezt lehetővé teszi azok számára, akik szeretik a filmeket és igénylik a minőségi filmnézést. Mennyivel könnyebb behuppanni a kedvenc kanapénkba, elindítani a Blu Ray lejátszót és megkapni azt az élményt, amit eddig csak a moziban élhettünk át. Viszont, ha szeretnénk egy ilyen helyiséget kialakítani, akkor alaposan nézzünk utána minden egyes részletnek, mert csak így érhetjük el a maximális eredményt.

Sok szempontot figyelembe kell venni egy ilyen különleges szoba kialakításakor. A moziszoba építés az alapokkal kezdődik, akár egy háznál. Fel kell mérni, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik a helyiség, amit át szeretnénk alakítani egy mini moziteremmé. Ennek megfelelően kell kiválasszuk a prémium hangrendszert, amit ide szánunk és itt a hangsúly tényleg a prémiumon van.

Egy egyszerű, pár ezer forintos 5.1-es hangrendszer teljesítménye nem lesz elég, hogy körénk varázsolja azt a hatást, amit egy Dolby Atmossal felszerelt lejátszó képes. A moziszoba építése, ahhoz mérten kell történjen, hogy mekkora méretekkel rendelkezik az adott helyiség. Minél nagyobb, annál nagyobb teljesítményű rendszert kell beszerezni. Ha pedig kisebb, akkor nem érdemes túl nagy teljesítményűt beszerelni, mert rossz hangzást fogunk kapni. A másik fontos tényező pedig a hangfalak elhelyezése szobában.

A Center hangszóró mindenképp előttünk kell elhelyezkedjen, megfelelő távolságra, a Front hangszórók Center két oldalán. Az oldalsó hangszórók értelemszerűen a jobb és bal oldalunkon, míg a Rear hangszórók pedig két oldalról mögöttünk kell legyenek. A hangfalak elhelyezése szobában úgy kell történjen, hogy a részletek is tisztán hallhatóak legyenek. A mélyládát olyan helyre kell tenni, ahol megfelelő a hangzása, viszont ez szobánként eltérő. A kábelezés is fontos a hangfalak elhelyezése szobában szempontjából, mivel a nem megfelelő kábelek miatt szintén romolhat a hangzás.