Nyugdíjbiztosítás típusok – Melyikkel járok jobban?

Nyugdíjbiztosítás típusok

Valahogy mindenki tart a majdani nyugdíjas évek anyagi helyzettől és emiatt sokan megpróbálnak idejében gondoskodni magukról ezen a téren. Remek megoldás a nyugdíjbiztosítás erre a célra, de csak abban az esetben, ha a megfelelő típust választjuk. Viszont tudunk tájékozódni a grantis.hu weboldalon, ami hatalmas segítséget jelent.

Hazánkban jelenleg 12 biztosító kínál pontosan 54 nyugdíjbiztosítást és egy biztosításon belül is 10-15, sőt, akár több eszközalapból választva kell összeállítanunk azt a portfóliót, ami várhatóan a legeredményesebben dolgoztatja majd a pénzünket. Akik nem különösebben ismerősek a pénzügyekben, azoknak könnyen elmehet a kedvük a bonyolult és átláthatatlan lehetőségektől. Pedig nagyon fontos a jó választás, hiszen a nyugdíjbiztosítás egy hosszútávon, akár több évtizeden tartó vagyonépítést jelent.

Éppen ezért kiemelten fontos, hogy már most olyan nyugdíjbiztosítást válasszunk, amelyik mellett nemcsak most, hanem a későbbiekben is magabiztosan kitartunk. Lássuk, hogy milyen típusú biztosítások közül válogathatunk! A garantált hozamú, rendszeres díjas nyugdíjbiztosítás esetén, a biztosító a nála befektetett pénzre garantált hozamot ígér. Ezt a pénzt a szerződés lejártával kapja meg a szerződő fél, aminek összege általában már a kontraktus megkötésekor ismert, a fix kamat fényében. Előfordulhat egyes garantált hozamú nyugdíjbiztosításoknál, hogy a biztosító az ígértnél jobban forgatta a tőkét, amivel extra hozamot termelt.

Ennek az összegnek nagy részét, biztosítótól függően, 60-100%-ban a társaság jóváírja a biztosított számláján. Ennél a módozatnál a biztosító nem fekteti kockázatos eszközökbe a pénzt, viszont az alacsony kockázat általában alacsony hozamot is jelent. Ezzel szemben, választható a befektetési egységekhez kötött, más néven unit-linked nyugdíjbiztosítás, ami nagyobb befektetési szabadságot ad és magasabb hozammal is kecsegtet. Ugyanakkor, ennek a típusú nyugdíjbiztosításnak az esetében nagyobb pénzügyi szakértelmet kíván meg a portfólió gondozása.