A menstruációs fájdalom több tényezőtől függhet

A hölgyek életében a havi ciklus teljesen normális folyamat. Viszont előfordulhat a menstruáció késése, az erős menstruáció és más női betegségek is. Miért késhet a menstruáció, ha tisztában van azzal, hogy nem terhes?

Először is nagy hatással lehet rá a stressz, egyes gyógyszerek, túl magas vagy túl alacsony testsúly. A menstruációs fájdalom majdnem minden negyedik hölgyet érinti, ez lehet görcs, gyengeség és rossz közérzet miatt. Ahhoz, hogy a tüneteket enyhítse, ismernie kell a probléma eredetét. A kellemetlen görcsöket enyhítheti gyógyszerekkel. Nagyon fontos, hogy ne aggódjon, mivel ez csak fokozhatja a szenvedést. Az erős menstruáció nem ritkán fordul elő.

Az esetek nagy részében anatómiai elváltozás, hormonális zavar, például pajzsmirigyprobléma, endometriózis állhat a háttérben. A kimaradt menstruáció akkor tapasztalható leggyakrabban, ha terhességről van szó, ilyenkor célszerű minél hamarabb orvoshoz fordulni. Ebben az esetben megeshet, hogy az első három hónapban még jelentkezik a havi ciklus.