Miért etikus a fűtés szénnel?

Minden héttel egyre közelebb kerülünk ismét a télhez. Sohasem lehet erre elég hamar felkészülni, mert egyszerűen nem tudhatjuk előre, hogy jelenleg milyen hidegre kell számítanunk. Mindenesetre az biztos, ha a fűtés szénnel van megoldva, akkor sok baj nem érhet bennünket. Elegendő tüzelő birtokában gyorsan felmelegíthető a lakás összes helyisége, ha erre igény van. Néhány évvel ezelőtt, a fűtés szénnel még eléggé meggondolatlannak tűnhetett volna. Amikor így is gyakran alakulnak ki szmog-riadók, akkor miként vesszük a bátorságot, hogy ezen fosszilis tüzelőanyagot használjuk fel?!

Először is a levegő romlása annak tudható be, hogy megnövekedet a gépjárműforgalom hatalmas mértékben. Másodszor a továbbfejlesztett kazánrendszereknek hála, a fűtés szénnel már olyan kevés káros gázt eredményez, hogy egyszerűen felelőtlenség volna nem kiaknáznia a benne megbúvó lehetőségeket. Már nem kérdés, hogy etikus-e amit teszünk, inkább arra kell fókuszálni, hogy minél jobb fűtőértékkel rendelkező terméket szerezzünk be jó áron.

Ebben az internet hasznunkra van, már csak azért is, mert minimális kutatással megtudhatjuk, mit érdemes keresni. Általánosságban elmondható, a szén fűtőértéke annak függvényében nő, hogy milyen mélyről hozzák fel. A legfelső réteget képező lignit kisebb kalóriatartalommal rendelkezik, mint a barna vagy a fekete szénváltozatok. Ez ugyanakkor változhat, ha belenyúlunk egy kevés technológiával és például briketteket készítünk, amivel pozitívan befolyásolható a szén fűtőértéke.

Ezen sajátos jellegű kivitelek már szárított formában érhetőek el, ezért nem kell külön időt szánni arra, hogy elveszítsék a kötött víztartalmukat, hanem egyből hasznosíthatóak. Továbbá, a zsákos kiszerelések révén nagyon egyszerűen tárolható, szállítható. Ezen szén fűtőértéke vetekszik a rangsorban felette lévőével és messze maga mögé utasítja a fát vagy más hasonló típusokat. Most már tisztában vagyunk azzal, hogy pontosan mibe érdemes fektetnünk. Gondoskodjunk elegendő tárhelyről és akkor kezdetét veheti a felhalmozás. Vágjunk neki felkészülve a következő télnek!