Vagyonvédelem: az alkalmazottak felelőssége is

A céges vagyon részét képezik fizikai értékek, vagyontárgyak, de egyre nagyobb teret kap a legértékesebb kincsüknek, az adatoknak és információknak a védelme is. A vállalatirányítás egyik fő feladata tehát a modern vagyonvédelem megteremtése.

Ebbe ugyanúgy beletartozik a tárgyi eszközök, pl. bútorok, gépek, épületek és járművek klasszikus védelme egy hirtelen tűzeset vagy környezeti csapás ellen, mint ahogy beletartozik az informatikai rendszer és az elektronikusan tárolt adatok és dokumentumok biztonsága is. Azt már mindenki tudja, hogy a tűzvédelem minden dolgozó dolga, tűzvédelmi oktatáson tűzvédelmi szabályzatok által sajátítják el a munkavállalók a szükséges ismereteket.

Mindannyian tudják, hogy jelentős kárt okozhatnak, ha ezeket a szabályokat figyelmen kívül hagyják. Ennél ma még kevésbé nyilvánvaló tény, hogy a vagyonvédelemhez kapcsolódó adatbiztonság fenntartásában is jelentős szerep jut a munkavállalóknak.

Nem néhány érthetetlen IT-nyelvet beszélő szakember feladata csupán biztonságban tartani a cég elektronikusan tárolt értékeit, az adatokat, hanem a dolgozók odafigyelése és felelősségteljes munkavégzése is nagyon fontos. Az ehhez szükséges informálásban és motiválásban szakértők segítik a cégeket.