A horgászorsó a bot legfontosabb eleme

A horgászat nemcsak szórakoztató és pihentető, hanem komoly technikai eszközöket is igényel. A gyártók komoly kutatás-fejlesztés mellett, rengeteg energiát fordítanak a hatékonyság növelésének biztosítására.

A horgászorsó komoly mérnöki tervezés eredménye. Az igen kifinomult technológiával gyártott, finom, precíz mechanizmus óriási igénybevételnek van kitéve. A dob folyamatosan dolgozik egy-egy dobáskor, illetve akasztáskor és fárasztáskor bírnia kell a ránehezedő húzóerőt. A több csapágyas működés és a nyeletőfékes megoldás a pontyozó orsók sajátos jellegzetessége. A horgászorsó megbízható működése, a hatékony fárasztás érdekében elengedhetetlen.

A szabályos csévélés a damil élettartamát is megnöveli, nem gabalyodik össze és nem törik meg. A horgászorsó segítségével, akár 400 méterre is bedobhatjuk a csalit a vízbe. Ez persze szinte lehetetlen és felesleges dolog, azonban ennyi damil is feltekerhető egy-egy dobra. Viszont a dobokat könnyen lehet cserélni, ez pedig a gyors cserére ad lehetőséget.