Szemészeti szűrés gyermekeknek Budapesten – Szülői kisokos

Szűrés gyermekeknek

Gyakori kérdés az anyukák és apukák részéről, hogy mikor esedékes a kicsi első szemészeti szűrővizsgálatának megejtése? Nos, a gyermekkori szemészeti szűrést már a kicsi életének egészen korai szakaszában érdemes elvégeztetni. A szakemberek szerint, az első szemészeti vizsgálatra ideális esetben csak 1 éves kor környékén kerül sor, abban az esetben viszont, ha a gyermeknél valamilyen szembetegségre utaló tünet jelentkezik, ez akár 6 hónaposan is indokolt lehet.

Abban is egyetértenek a szakértők, miszerint a korai felismeréssel számos látási probléma előzhető meg vagy korrigálható. A második és harmadik vizsgálatot (rendellenességre utaló jelek hiányában) 3 évesen és iskolába lépés előtt ajánlatos elvégeztetni. Szülőként érdemes utánajárnod a lehetőségeidnek, sokaknak bevált már a Budai gyermekszemészet például. (06 1 240 6334, 1126 Tartsay Vilmos u. 14.).

Miért fontos a szűrés?

A korai szemészeti szűrővizsgálatok elengedhetetlenek a gyermek optimális fejlődéséhez, segítik a tanulási képességeket és az általános életminőséget. Bizonyos látási problémák, mint a kancsalság vagy a tompalátás, korai diagnosztizálás esetén, hatékonyabban kezelhetőek.

A tompalátás, a távollátás és a kancsalság – mindegyik kezelhető!

A címben szereplő betegségek sajnos nagymértékben befolyásolhatják a gyermek tanulmányi előmenetelét és az önbizalmára is negatívan hathatnak. A tompalátás olyan állapot, amiben az egyik (vagy mindkét) szem nem fejlődik ki megfelelően a gyermekkorban, ami látáscsökkenést eredményez. A távollátás, vagy hyperopia, akkor fordul elő, amikor a szem nem képes kellőképpen fókuszálni a közeli tárgyakra, ami olvasáskor vagy aprólékos munkák végzésekor okoz nehézségeket.

A kancsalság, vagy strabismus, a szemek összehangolatlanságát jelenti, amiben a két szem nem ugyanarra a pontra irányul, ami a kép kettőzödését vagy látászavart okozhat. Ezek mindegyike felismerhető és sikerrel kezelhető gyerekkorban. Ám fontos hozzátennünk azt is, ha ez nem történik meg, a félvállról vett szülői magatartás tartós problémákhoz vezethet.

Célkeresztben a megelőzés

Sok esetben tehát, a gyermekkori szembetegségek korai felismeréssel megelőzhetőek vagy korrigálhatóak. Rendszeres szemészeti szűrővizsgálatokkal, megfelelő korrekcióval és esetleges kezelésekkel, a legkisebbek látása optimális lehet. Felelősségteljes szülőként fontos tudnod, hogy a korai szemészeti szűrés nemcsak a gyermek jelenlegi látásminőségét védi, hanem hosszú távú egészségét és jólétét is biztosítja.

Megbízható gyermekszemészet a Budai Szemészeti Központban

Megbízható klinikát keresel? Nos, a Budai Szemészeti Központot a magas színvonalú ellátás, a modern diagnosztikai és kezelési módszerek, valamint a gyermekbarát környezet teszi ideális választássá. A szemészeti problémákkal foglalkozó szakértői csapat különös figyelmet fordít a kisgyermekek kényelmére és biztonságára, biztosítva ezzel a szülők nyugalmát és bizalmát, hiszen ők így biztosak lehetnek abban, miszerint a gyermekük a lehető legjobb kezekben van. Jelentkezni könnyedén lehet online szemvizsgálatra.