Lézeres szemműtét alternatívák – Kezelések, amiket érdemes ismerned!

műlencse szemműtét

A látásélesség visszaszerzésére ma már többféle módszerrel van lehetőség, súlyosabb esetekben a műtéti út vezet a jó eredményhez. Például a lézeres szemműtétek is visszaadhatják a problémás szemeknek a jó látást. Egy másik opció ezen felül a műlencse szemműtét.

Ezt a beavatkozást azoknak a személyeknek ajánlják a szakemberek, akik 45 éves kor fölöttiek és távolra és/vagy közelre homályosan látnak. Azoknak szintén megoldást jelenthet a műlencseműtét, akiknek sem közelre, sem távolra nem jó a látásuk, de még nincs szürkehályog a szemükön. Vannak, akik egyszerűen képtelenek megszokni a multifokális vagy bifokális szemüveget, úgyhogy esetükben is ajánlott a műlencse beavatkozás.

Mások belefáradtak abba, hogy különböző távolságokra folyton cserélgetniük kell a szemüvegeket, szeretnék elfelejteni a látásjavító eszköz használata általi kellemetlenségeket. Nekik és azoknak, akiknél időskori szemromlást diagnosztizáltak, esetleg nem alkalmasak lézeres műtétre, szintén segíthet a műlencseműtét.

A műlencseműtét eljárása

A lézeres látásjavítás 45 éves kor fölött nem képes minden távolságra biztosítani az éleslátást, mert az életkorral romlik a szemlencse alkalmazkodó képessége, ezért ez csak lencseműtéttel korrigálható. Mint minden operáció esetében, a műlencse műtét előtt is érezhetnek félelmet a páciensek. Teljesen természetes dolog ez, bár ebben az esetben az egész eljárás alig 15-20 percet vesz igénybe és teljesen fájdalommentes.

Nincs injekció, sem altatás, ugyanis az érzéstelenítést szemcseppekkel végzik a szemész szakorvosok. Az orvosok modern technikákat alkalmaznak a beavatkozások során. Például dr. Nagymihály Attila szemész szakorvos a korszerű technológia mellett a legmodernebb, prémium minőséget képviselő műlencséket ülteti be.

A látásjavító lencseműtét eredményeképpen a páciens közelre és távolra is tökéletesen fog látni szemüveg nélkül. Egész életre szóló megoldást jelent ez a beavatkozás, amivel megelőzhető a szürkehályog későbbi kialakulása is. Nincs felső korhatár, sem dioptriakorlát.

Beültethető műlencsék típusai

Az új, beültetett szemlencse többféle lehet, vagyis trifokális, nyújtott fókuszú monofokális/EDOF vagy monofokális. Vegyük sorba ezeket! A trifokális műlencse egy olyan továbbfejlesztett lencse, ami éles kétszemes látást biztosít a távoli, a közép- és a közeli távolságokra egyaránt. Nagyon jó a statisztikája, hiszen a trifokális műlencsét választók 80% szükségtelenné válik a szemüveghasználat a mindennapokban.

A másik típus, a nyújtott fókuszú monofokális/EDOF műlencse távolra és középtávolságra biztosít jó látásélményt. Fontos információ, hogy ez nem nyújt teljes szemüvegmentességet, mert a páciensnek a műtét után is szüksége lesz olvasószemüvegre. Jó hír ugyanakkor, hogy a hétköznapi tevékenységek során függetlenebbé válhat a szemüvegtől, mint a hagyományos, egyfókuszú lencsékkel.

A monofokális műlencsék csak egy adott fókusztávolságra biztosítanak tökéletes látást. A szakemberek általában a lencse tervezését úgy végzik el, hogy a távoli látás tökéletes legyen, csak közeli munkához legyen szükség szemüvegre.