Mikor szükséges a szemfenék lézeres kezelése?

szemfenék lézeres kezelés

Léteznek bizonyos szembetegségek, amelyek tünetei kizárólag lézeres kezelésekkel enyhíthetőek, bár az ember hajlamos halogatni ezt az eljárást. A Budai Szemészeti Központ szerint több betegség esetén is alkalmazható a szemfenéki lézeres kezelés. Egyik ilyen a diabéteszes retinopátia, hiszen a rosszul kezelt vagy kezeletlen vércukorszint homályos látáshoz is vezethet.

Sőt, Európában az 50 év alatti lakosság körében is ez az egyik leggyakoribb súlyos látásromlással járó szembetegség. Az idősek látásvesztésének oka lehet továbbá a szemfenéki vénás elzáródás, ami a diabéteszes retinopátia után a második leggyakoribb retinális érbetegség. A látóhártya perifériás degenerációja és retinalyuk szakadás esetén szintén a retina lézerkezelést szokták alkalmazni a szakorvosok. Persze egyéb szembetegségeknél is eredményes ez az eljárás, amelyekről bővebben olvashatunk a Budai Szemészeti Központ honlapján.

Itt megtudhatjuk azt is, hogyan zajlik a kezelés, ami először kissé ijesztő lehet, de ma már olyan modern eljárással dolgoznak a szakemberek, hogy a páciens szinte semmit nem érez. Szemcseppekkel végzik az érzéstelenítést, ülő vagy fekvő helyzetben. A beteg az eljárást követően már másnap visszatérhet a mindennapi tevékenységeihez, de néhány napig azért még kímélnie kell magát, például az emeléstől. Voltaképpen a szemfenéki lézerkezelés biztonságos eljárás, viszont ennek is, mint minden egyéb kezelésnek, megvannak a kockázatai

. Ennek ellenére, szükség esetén érdemes alávetnünk magunkat, hiszen ha nem tesszük meg, a látásfunkció maradandóan károsodhat. Így súlyosabb következménye lehet a kezelés elmaradásának, mint magának az eljárásnak. Az említett szemészeti központ ideális választás, mert itt magasan képzett szemész szakorvosok praktizálnak és a géppark is rendkívül modern. Nem mindenkinél kivitelezhető a retina lézerkezelés. Ha szeretnénk tudni, hogy esetünkben lehetséges-e a műtét, célszerű időpontot foglalnunk egy konzultációra. Ezt könnyen megtehetjük a budaiszemeszet.hu weboldalon keresztül.